ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

νομος αρτας
Το Γεφύρι της Άρτας – Φωτό: Χαράλαμπος Γκούβας

 

Ο Νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, μια υποδιαίρεση της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άρτα.

Στα βόρεια συνορεύει με τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, στα ανατολικά με τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας. Στα δυτικά συνορεύει με τους νομούς Πρεβέζης και Ιωαννίνων ενώ στα νότια με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Το μεγαλυτερό ποσοστό του εδάφους είναι ορεινό. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουργαρέλι.

Δήμος Γεώργιου Καραϊσκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη.

Δήμος Αρταίων με έδρα την Άρτα.

Δήμος Νικολάου Σκουφά με έδρα τη Πέτα.

 

νομος αρτας χαρτης
Νομός Άρτας – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΡΤΑΣ

  • Γεφύρια: στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων υπάρχουν πολλά πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια. Στα περισσότερα από αυτά, υπάρχει ένα καμπανάκι που προειδοποιεί τους πεζοπόρους για την επικινδυνότητα του περάσματος αν ο καιρός είναι άσχημος.
  • Σπήλαιο Ανεμότρυπα: βρίσκεται στην Πράμαντα στα Τζουμέρκα και είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα που το διασχίζει ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του.
  • Ιερά Μονή Κηπίνας: είναι χτισμένη στο κοίλωμα κατακόρυφου βράχου κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.
  • Μονή Σέλτσου: βρίσκεται σε ορεινό όγκο πάνω σε έναν λόφο στις όχθες του Αχελώου ποταμού στο χωριό Πηγές Άρτας και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
  • Το Γεφύρι της Άρτας: βρίσκεται στην Άρτα και είναι γνωστό για τον θρύλο όπου ο πρωτομάστορας έκτισε τη γυναίκα του στα θεμέλια της γέφυρας.
  • Το Μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας: βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Αμβρακίας.
  • Ο Πλάτανος της Άρτας: βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Άραχθου και είναι ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος που σύμφωνα με τους θρύλους κάτω από τη σκιά του καθόταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.
  • Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη του Πέτα: βρίσκεται στην κορυφή του Πέτα στον Δήμο Νικολάου Σκουφά και είναι μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη των Φιλελλήνων που έπεσαν στην μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Πέτα: στεγάζεται στο κέντρο του Πέτα στον Δήμο Νικολάου Σκουφά και τα εκθέματα που φιλοξενεί χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.