ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

νομος εβρου
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Φωτό Wikipedia user : Texniths

Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας. Συνορεύει με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά.

Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης ενώ στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Θράκης. Η Πρωτεύουσα του νομού είναι Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ. από την Αθήνα και 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και ο οποίος διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα. 

Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Δήμος Διδυμότειχου με έδρα το Διδυμότειχο.

Δήμος Ορεστειάδας με έδρα την Ορεστιάδα.

Δήμος Σουφλίου με έδρα το Σουφλί.

 

νομος εβρου χαρτης
Νομός Έβρου – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ

  • Ο διπλός πύργος στο Πύθιο:Το Κάστρο του Πυθίου είναι χτισμένο στις παρυφές του οικισμού Πυθίου, 14 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο.
  • Η αρχαία Μεσημβρία-Ζώνη: Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα στην Παραλία Πετρωτών και τα Δίκελλα στον Έβρο. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο βρίσκονται ερείπια αρχαίας Ελληνικής πόλη της Θράκης.
  • Τα πομακοχώρια Γονικό και Ρούσσα: Τα χωριά αυτά έχουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προϊστορικές βραχογραφίες και εκεί θα βρείτε τον μοναδικό εν λειτουργία Αλεβίτικο τεκέ.
  • Το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς: Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Η προσέγγιση του Πάρκου γίνεται από την Αλεξανδρούπολη προς το χωριό Δαδιά. Το πάρκο αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών. Εκεί φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη. Η περιοχή του δάσους έχει κυρηχθεί από το 1980 προστατευόμενη.
  • Το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού: Το Φυλακτό βρίσκεται βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης πάνω στην Εθνική Οδό 51 (Αρδανίου – Καστανιών). Εκεί βρίσκεται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα απολιθωμένα δάση της Ευρώπης.
  • Το δέλτα του Έβρου: Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα μεγάλο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Το Δέλτα του Έβρου αρχίζει από το χωριό Πόρος. Ο όγκος των υδάτων του είναι επαρκής και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου) και για αρδεύσεις. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης.
  • O Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης – Ρωμαϊκός Τύμβος: Ο Τύμβος αυτός είναι ένα Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα στο Νομό Έβρου. Απέχει 33,5 χλμ. από το Διδυμότειχο.