ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

νομος ευρυτανιας
Καρπενήσι Φωτό : Georgios Pazios – Wikipedia

Ο Νομός Ευρυτανίας διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι.

Στο μεγαλύτερο μέρος του ο νομός είναι ορεινός αφού καλύπτεται από τα βουνά Τυμφρηστού και Παναιτωλικού. Ο νομός συνορεύει με την Καρδίτσα στα βόρεια ενώ με την Αιτωλοακαρνανία στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια. Επίσης συνορεύει με τη Φθιώτιδα στα ανατολικά. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Αγράφων με έδρα το Κερασοχώρι.

Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι.

νομος ευρυτανιας χαρτης
Νομός Ευρυτανίας – Πηγή : Google Maps

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

  • Λίμνη Κρεμαστών: βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Eίναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Η λίμνη είναι κατάλληλη για διαφορες δραστηριότητες όπως Canoe-Kayak.
  • Παναγία Πελεκητή: είναι χτισμένη σε μια πλαγιά των βουνοκορφών των Αγράφων και κρέμεται πάνω από το χωριό Καρίτσα του Δήμου Νεβροπόλεως Αγράφων. Η θέα από το μοναστήρι είναι μαγευτική.
  • Γέφυρα Τέμπλας: βρίσκεται πριν την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και ενώνει το Νομό Ευρυτανίας με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
  • Μονή Προυσσού: βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το χωριό Προυσσό και 31 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
  • Φαράγγι Πάντα Βρέχει: βρίσκεται μεταξύ των χωριών Δολιανά και Ροσκά. Η πρόσβαση του γίνεται με αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου και έπειτα με πεζοπορία διαδρομής περίπου 40 λεπτών.
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου: βρίσκεται στο Βελούχι Τυμφρηστού στο Καρπενήσι και είναι ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.