ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

νομος φλωρινας
Νομός Φλώρινας – Photo Wikipedia user : Esslet

Ο Νομός Φλώρινας διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πρωτεύουσα του νομού τη Φλώρινα. 

Συνορεύει με τους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς στα νότια και με τον νομό Πέλλας στα ανατολικά. Στα βόρεια συνορεύει με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στα δυτικά με την Αλβανία. Μορφολογικά έχει ορεινό, ημιορεινό (λεκανοπέδιο Φλώρινας – Μοναστηρίου) και πεδινό χαρακτήρα (περιοχή Πρεσπών). Επίσης ο νομός διαθέτει έξι φυσικές λίμνες. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι :

Δήμος Αμυνταίου με έδρα το Αμύνταιο (ιστορική έδρα : Νυμφαίο).

Δήμος Πρεσπών με έδρα το Λαιμό.

Δήμος Φλώρινας με έδρα τη Φλώρινα.

 

νομος φλωρινας
Νομός Φλώρινας – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  • Λίμνες Πρέσπες: η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 857 μέτρων και η Μεγάλη Πρέσπα στα 852 μέτρα. Η λίμνη της μεγάλης Πρέσπας χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ ενώ η λίμνη της Μικρής Πρέσπας ανήκει κυρίως στην Ελλάδα.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας: βρίσκεται στη Φλώρινα και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει προϊστορικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά ευρήματα από την περιοχή της Φλώρινας.
  • Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας: βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 78, Φλώρινα.
  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: βρίσκεται στην οδό Ταγματάρχη Φουλεδάκη 6-8, Φλώρινα.
  • Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών: βρίσκεται στην οδό Ανθέων 4, Φλώρινα.
  • Λίμνη Βεγορίτιδα: διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας. Αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών.