ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

νομος γρεβενων
Βενέτικος ποταμός – Photo Wikipedia user : Costas78

 

Ο νομός Γρεβενών είναι νομός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με πρωτεύουσα την πόλη των Γρεβενών.

 Στα δυτικά συνορεύει με το νομό Ιωαννίνων, στα βορειοδυτικά με το νομό Καστοριάς και στα βόρεια με το νομό Κοζάνης. Επίσης στα νοτιοανατολικά συνορεύει με το νομό Λάρισας και στα νότια με το νομό Τρικάλων. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 400 χιλιόμετρα και από την Θεσσαλονίκη είναι 163 χιλιόμετρα. Το έδαφος του νομού είναι κυρίως ορεινό και ημιορεινό. Περιστοιχίζεται από τα βουνά Λύγκος, Χάσια και Βούρινος. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός είναι ο Αλιάκμονας. Η οικονομία του νομού στηρίζεται κυρίως στην γεωργία. Ο νομός Γρεβενών είναι ιδανικός προορισμός για αυτούς που αγαπούν την φύση και την εξερεύνηση της αφού είναι πλούσιος σε φυσικές ομορφιές.

Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι :

Δήμος Δεσκάτης με έδρα τη Δεσκάτη.

Δήμος Γρεβενών με έδρα τα Γρεβενά.

 

νομος γρεβενων χαρτης
Νομός Γρεβενών – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  • Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας: με 18 πίστες και 7 αναβατήρες βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα που είναι βουνό της Μακεδονίας και της Ηπείρου, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.
  • Εθνικός Δρυμός Πίνδου: είναι γνωστός και ως Βάλια Κάλντα και βρίσκεται σε αρκετά δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Ο δρυμός χαρακτηρίζεται από απότομους γκρεμούς, ορμητικούς χειμάρρους και πυκνά δάση.
  • Μουσείο Μανιταριών: βρίσκεται στη Λάβδα Γρεβενών σε ένα μοναδικό τοπίο που απέχει 15 χλμ. από την Βάλια Κάλντα και 12 χλμ. από την Βασιλίτσα. Στο μουσείο εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής.
  • Μνημείο Αννίτσας: 28 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη των Γρεβενών στο όρος Λύγκος ο επισκέπτης θα δει το Μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Γρεβενών 1940-1941.
  • Μουσείο Φυσική Ιστορίας: βρίσκεται στη Μηλιά Γρεβενών και στο μουσείο εκτίθενται τα απολιθώματα και άλλα ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.
  • Λαογραφικό μουσείο: βρίσκεται στις Κυδωνιές Γρεβενών. Στο μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα από τη καθημερινή ζωη των ανθρώπων στο βορειοελλαδικό χώρο.
  • Σμόλικας: μετά τον Όλυμπο είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Καταλαμβάνει το δυτικό του νομού Γρεβενών και το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων. Έχει πολλές κορυφές και οι περισσότερες αναβάσεις γίνονται από τη Σαμαρίνα, την Αγία Παρασκευή, το Παλιοσέλι και τους Πάδες.
  • Βενέτικος Ποταμός: είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα που πηγάζει από τον Σμόλικα και βρίσκεται στα Γρεβενά. Ο ποταμός είναι κατάλληλος και για ράφτινγκ.