ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

νομος ιωαννινων
Το Φαράγγι του Βίκου – Photo Wikipedia user : Skamnelis

 

Ο νομός Ιωαννίνων είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου με πρωτεύουσα του νομού τη πόλη των Ιωαννίνων. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της Ελλάδας.

 Στα ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Κοζάνης και Τρικάλων και στα βόρεια με την Αλβανία. Στα δυτικά συνορεύει με τον νομό Θεσπρωτίας ενώ στα νότια με τους νομούς Άρτης και Πρεβέζης. Ο νομός Ιωαννίνων είναι γνωστός για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Το μεγαλυτερό ποσοστό του εδάφους είναι ορεινό. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι εξής :

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με έδρα τα Πράμαντα.

Δήμος Δωδώνης με έδρα την Αγία Κυριακή.

Δήμος Ζαγορίου με έδρα τους Ασπράγγελους.

Δήμος Ζίτσας με έδρα την Ελεούσα.

Δήμος Ιωαννιτών με έδρα τα Ιωάννινα.

Δήμος Κόνιτσας με έδρα τη Κόνιτσα.

Δήμος Μετσόβου με έδρα το Μέτσοβο.

Δήμος Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι.

 

νομος ιωαννινων
Νομός Ιωαννίνων – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  • Φαράγγι του Βίκου: βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα. Για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται 4 με 5 ώρες.
  • Λίμνη Παμβώτιδα: βρίσκεται στα Ιωάννινα και λέγεται επίσης λίμνη των Ιωαννίνων. Στη μέση της λίμνης υπάρχει μια νησίδα η οποία ονομάζεται νήσος Ιωαννίνων ενώ εκεί βρίσκεται το μουσείο του Αλή Πασά.
  • Σπήλαιο Περάματος: βρίσκεται στο Πέραμα Ιωαννίνων μόλις πέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
  • Μονή Κηπίνας: βρίσκεται στα Βόρεια Τζουμέρκα κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και είναι ένα μοναστήρι χτισμένο μέσα στο βράχο. Η πρόσβαση γίνεται από ένα ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ενώ από ένα σημείο και μετά ο επισκέπτης πρέπει να περπατήσει ένα μονοπάτι και να ανεβεί μία ξύλινη σκάλα.
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου: το πάρκο εκτείνεται στις ορεινές περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Στο πάρκο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλά μοναστήρια, γεφύρια, οικισμούς καθώς και ένα σπήλαιο. Επίσης είναι δυνατή η ορειβασία, πεζοπορία,  καγιάκ, ποδηλασία βουνού, ιππασία, αναρρίχηση ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο.
  • Κολυμπήθρες Πάπιγκο: βρίσκεται περίπου 500 μέτρα πριν το Μικρό Πάπιγκό και μπορείτε να κολυμπήσετε ή να χαλαρώσετε μέσα σε αυτές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου: βρίσκεται στο Μέτσοβο και στο μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
  • Αρχαίο θέατρο Δωδώνης: βρίσκεται στη Δωδώνη πάνω στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος και είναι από τα πιο μεγάλα αρχαία θέατρα.
  • Φαράγγι Βοϊδομάτη: βρίσκεται περίπου έντεκα χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και φτάνει ως τη δυτική έξοδο της χαράδρας του Βίκου, ενώ περνάει ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος. Υπάρχει μονοπάτι που ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει, ενώ είναι κατάλληλο για καγιάκ και rafting.