ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

νομος καβαλας
Καβάλα – Πηγή : Wikipedia user : An. Antoniou

O Νομός Καβάλας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας με πρωτεύουσα την Καβάλα.

Συνορεύει στα Δυτικά με τον νομό Σερρών και με το Νομό Δράμας στα Νοτιοδυτικά. Συνορεύει με το Νομό Ξάνθης στα βορειοανατολικα, ενώ στα Νότια βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό του νομού είναι η Καβάλα, ενώ ακολουθούν η Χρυσούπολη και η Ελευθερούπολη.

Ο Νομός Καβάλας περιλαμβάνει τους Δήμους Θάσου, Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου.

 

νομος καβαλας
Νομός Καβάλας – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 • Το δασικο και υδάτινο οικοσύστημα του ποταμού Νέστου: θα το βρείτε στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας, στα όρια με το Νομό Ξάνθης. Είναι το φυσικό και γεωγραφικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Το οικοσύστημα αυτό είναι διεθνούς σημασίας αφού αποτελεί εθνικό πάρκο.

 

 • Στα «Στενά του Νέστου» σχηματίζεται το μοναδικό για την Ελλάδα φαινόμενο των μαιάνδρων: Είναι χαρακτηρισμένα ως αισθητικό δάσος και καταφύγιο άγριας ζωής. Θα βρειτε σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη πανίδας και χλωρίδα, αφού είναι σταθμός μεταναστευτικών πουλιών, βιότοπος πλούσιας πανίδας σπάνιων πτηνών (π.χ. κολχικός φασιανός). Δραστηριότητες που μπορείτε να απολάυσετε είναι η παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, κανό – καγιάκ και ράφτινγκ.

 

 • Πάγγαιο όρος: βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών. Το Πάγγαιο όρος αποτελεί βιότοπο πλούσιας πανίδας και χλωρίδας, ενώ ένα μεγάλο μέρος του είναι χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο άγριας ζωής. Επίσης είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα χωριά του όρους, να δείτε τα πετρόχτιστα γεφύρια, να νιώσετε το έντονο θρησκευτικό στοιχείο αφού το όρος έχει πληθώρα Ιερών Μονών και εκκλησιών και επίσης να γευτείτε τις τοπικές νοστιμιές του τόπου. Τέλος μπορείτε να ασχοληθείτε με ποικίλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία σε ορειβατικά και περιηγητικά μονοπάτια καθώς και στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Μερικές ακόμα δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί ο επισκέπτης είναι :  αιωροπτερισμός, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία και χειμερινά σπορ αφού εκεί υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο.

 

 • Αγορά Αρχαίας Θάσου: ανακαλύφθηκε απο την γαλλική αρχαιολογική σχολή την περίοδο 1948-1955. Πρόκειται για την καρδιά της αρχαίας πόλης της Θάσου που αποτέλεσε το θρησκευτικό, πολιτικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. 

 

 • Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: βρίσκεται 15 χλμ από την Καβάλα στην περιοχή Κρηνίδες. Είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία αφού περιλαμβάνει τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, την Ρωμαϊκή πόλη καθώς και παλαιοχριστιανικούς ναούς.

 

 • Κάστρο Καβάλας: στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας θα δείτε την Ακρόπολη της Καβάλας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα. Διαδέχτηκε τη βυζαντινή Ακρόπολη της Χριστουπόλεως (Καβάλα). Είναι εμφανείς οι αλλεπάλληλες ανακατασκευές και παρεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Ενετούς, τους Βυζαντικούς και τους Οθωμανούς.

 

 • Αρχαιολογικό μουσείο Θάσου: το μουσείο βρίσκεται στον Λιμένα Θάσου. Εκεί θα δείτε φωτογραφίες από το ανασκαφικό έργο στη Θάσο και μια συνολική παρουσίαση της κατοίκησης της Θάσου από τα προιστορικά χρόνια μέχρι τα πιο πρόσφατα.

 

 • Αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας: το μουσείο βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού 17 στη Καβάλα. Εκεί θα βρείτε προιστορικά ευρήματα, ευρήματα της Αμφίπολης και ευρήματα των ανασκαφών της Νεάπολης.

 

 • Λαογραφικό μουσείο Θεολόγου Θάσου: βρίσκεται στην περιοχή Θεολόγος Θάσου. Ο Θεολόγος είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και απέχει 55 χλμ. από τον Λιμένα. Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να αναπαριστούν ένα τυπικό μεσόγειο σπίτι της Θάσου.

 

 • Μουσείο Καπνού: βρίσκεται στη περιοχή Κ.Παλαιολόγου 4 στην Καβάλα. Το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας περιλαμβάνει αντικείμενα και υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού.

 

 • Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων: το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Κήπια Καβάλας. Το μουσείο αποτέλεσε όνειρο και στόχο ζωής για το Θεόδωρο Κοκκινίδη.