ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

νομος καρδιτσας

Ο νομός Καρδίτσας διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη της Καρδίτσας.

Στα βόρεια συνορεύει με το νομό Τρικάλων και στα ανατολικά με τους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας. Στα νότια συνορεύει  με τους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Τέλος στα δυτικά συνορεύει με τους νομούς Άρτας και Τρικάλων. Είναι νομός κυρίως πεδινός και ο πληθυσμός ασχολείται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία και είναι γνωστός για την παραγωγή βαμβακιού. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

 

Δήμος Αργιθέας με έδρα το Ανθηρό.

Δήμος Καρδίτσας με έδρα τη Καρδίτσα.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα με έδρα το Μορφοβούνι.

Δήμος Μουζακίου με έδρα το Μουζάκι.

Δήμος Παλαμά με έδρα τον Παλαμά.

Δήμος Σοφάδων με έδρα τους Σοφάδες.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • Γέφυρα Τριζόλου: βρίσκεται 2 χιλιόμετρα περίπου μετά την Αγορασιά στο δρόμο προς Άρτα και είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας. Η πρόσβαση του είναι αρκετά δυσκολη και μόνο από μονοπάτι.

 

  • Λίμνη Στεφανιάδας: βρίσκεται στην Αργιθέα του νομού Κάρδίτσας και είναι μια φυσική, μικρή και υπέροχη λίμνη αλλά η πρόσβασή της είναι λίγο δύσκολη αφού σε μερικά σημεία υπάρχει χωματόδρομος.

 

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας: βρίσκεται στην διεύθυνση Λαχανά 1 στη Καρδίτσα και σκοπός του μουσείου είναι η εκπαίδευση των επισκεπτών στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και την Πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
  • Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων: βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μέτρα στην περιοχή Καραμανώλη της λίμνης Πλαστήρα και υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας. Η τοποθεσία του είναι κατάλληλη για εξορμήσεις.
  • Μονή Κορώνης: βρίσκεται δίπλα στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα, κοντά στο χωριό Μεσενικόλας και 800 μέτρα πάνω από τον κάμπο της Θεσσαλίας.
  • Καταρράκτης Ανθοχωρίου: ακολουθώντας το μονοπάτι στον ποταμό Ανθοχωρίτη στο ομώνυμο χωριό στην λίμνη Πλαστήρα θα βρεθείτε στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες του Ανθοχωρίου. 
  • Ο Άγιος Αθανάσιος: είναι παρεκκλήσι του παλιού εγκαταλελειμένου ενοριακού ναού και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Κόδρα στο δήμο Παλαμά.
  • Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο Ιτέας: βρίσκεται στο χωριό Ιτέα του δήμου Παλαμά και στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου, τα οποια σχετίζονται με την ιστορική, πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά του τόπου.
  • Λουτρά Σμοκόβου: βρίσκεται στο Σμόκοβο του δήμου Σοφάδων και ο οικισμός αυτός είναι γνωστός για τις ιαματικές πηγές του.
  • Αρχαιολογικός χώρος Φίλιας: βρίσκεται 5 χλμ. νοτιοδυτικά των Σοφάδων στη θέση «Χαμάμια» και η χρονολογία των ευρημάτων ξεκινά από την μυκηναϊκή περίοδο.