ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Ο Νομός Κιλκίς διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Στα ανατολικά συνορεύει με το νομό Σερρών και στα νότια με το νομό Θεσσαλονίκης.

Στα βόρεια συνορεύει με τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ στα δυτικά με το νομό Πέλλας. Με τη συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς.

Δήμος Παιονίας με έδρα το Πολύκαστρο (ιστορική έδρα : Γουμένισσα). 

 

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΧΑΡΤΗΣ
Νομός Κιλκίς – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ

  • Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων: βρίσκεται στην Ποντοκερασιά στο Κιλκίς και είναι ένας από τους πιο πρόσφατους κήπους της Ευρώπης. Φιλοξενεί πάνω από 1.072 είδη χωρίδας.
  • Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου: βρίσκεται στο Λόφο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς και το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των διάφορων ευρημάτων που έχουν ανακαλυφθεί.
  • Σμαραγδένια Λίμνη: βρίσκεται μεταξύ Σκρα και Κούπας, λέγεται και λίμνη Σκρα ή αλλιώς «Γαλάζια λίμνη» λόγω των γαλάζιων νερών της.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: βρίσκεται στην περιοχή Ρεγκούκου στο Κιλκίς και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ευρήματα που έχουν παραδώσει στο μουσείο ιδιώτες, καθώς επίσης και ευρήματα από ανασκαφές των τελευταίων ετών.
  • Λίμνη Μεταλλείου: βρίσκεται 10 χλμ. βορειοδυτικά της Πηγής και είναι τεχνητή λίμνη.
  • Μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου: βρίσκεται πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου στο όρος Πάικου. Το πάνω μέρος του ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο και το ισόγειο τμήμα ειναι αφιερωμένο στους Αγίους Νικόλαο, Ειρήνη και Ραφαήλ.
  • Λίμνη Δοϊράνη: βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και αποτελεί ένα σπουδαίο υγροβιότοπο, καθώς φιλοξενεί πολλά είδη σπάνιων πουλιών και εντόμων. Σε μικρή απόσταση από τη λίμνη στο Δήμο Μουριών βρίσκεται το δάσος των Μουριών ή αλλιώς Χίλια Δέντρα το οποίο φιλοξενεί πλήθος μεταναστευτικών πουλιών.
  • Νερόμυλος Γιαπατζή: βρίσκεται στη Γουμένισσα και είναι ο μόνος νερόμυλος που διασώζεται στην περιοχή.