ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

νομος ξανθης
Ξάνθη – Φωτογραφία : Wikipedia user Ggia

Ο Νομός Ξάνθης υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ξάνθης.

Στο βορρά συνορεύει με τη Βουλγαρία, στα βορειοδυτικά με το Νομό Δράμας και στα νοτιοδυτικά με το Νομό Καβάλας. Επίσης συνορεύει στα ανατολικά με το Νομό Ροδόπης ενώ στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.  Ο Νομός Ξάνθης είναι γνωστός για τις πολλές φυσικές ομορφιές του. Επίσης έχει πλούσιο παρελθόν και κύριο χαρακτηριστικό του είναι η συνύπαρξη του χριστιανικού με το μουσουλμανικό στοιχείο. Με τη συνένωση και συγχώνευση των Δήμων προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Ο Δήμος Αβδηρών με έδρα τα Γενισέα (Ιστορική έδρα : Άβδηρα).

Ο Δήμος Μύκης με έδρα τη Σμίνθη.

Ο Δήμος Ξάνθης με έδρα τη Ξάνθη.

Ο Δήμος Τοπείρου με έδρα το Εύλαλο.

νομος ξανθης χαρτης
Νομός Ξάνθης – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

  • Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη: είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και μπορεί κάποιος να μεταβεί αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης στο χωριό Λειβαδίτης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων. Για να φθάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι με πλούσια χλωρίδα.
  • Το δάσος των τεράστιων σημίδων στη Χαϊντού.
  • Τα στενά του Νέστου: ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Το καλύτερο κομμάτι του ποταμού είναι τα Στενά του Νέστου τα οποία ονομάζονται και Θρακικά Τέμπη. Είναι ένα αληθινό μνημείο της φύσης, ένας βοτανικός κήπος 23.800 στρεμμάτων που έχει χαρακτηρισθεί ως «Αισθητικό Δάσος».
  •  Η Λίμνη Βιστωνίδα και το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου.
  • Η παλιά πόλη της Ξάνθης : παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακή αρχιτεκτονικής. Ο περίπατος στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια θα μαγέψει τον επισκέπτη.
  • Το φρούριο της Καλύβας: Το Φρούριο κτίστηκε από τον Φίλιππο Β΄της Μακεδονίας και βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος Καλές (Κάστρο) το οποίο βρίσκεται 4 χλμ. Νοτιοανατολικά του χωριού Καλύβα. Η θέση του έχει στρατηγική σημασία αφού από εκεί ελέγχεται το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Νέστου ενώ υπάρχει οπτική επαφή με τα στενά του Νέστου.
  • Τα αρχαία Άβδηρα: είναι κωμόπολη του Νομού Ξάνθης. Στα Άβδηρα λειτουργούν δύο μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και το Λαογραφικό Μουσείο.
  • Ο μπεκτασσικός τεκκές Κιουτουκλού Μπαμπά: είναι ένα οθωμανικό ταφικό μνημείο το οποίο βρίσκεται στην δυτική όχθη της λίμνης Βιστωνίδας στο Νομό Ξάνθης.
  • Το Δέλτα του Νέστου: είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Υπάρχουν τέσσερα κύρια οικοσυστήματα το κάθε ένα με διαφορετικούς βιότοπους : η Κοίτη του Νέστου, μια εκτεταμένη ζώνη 50 χλμ. με παραθαλάσιες αμμοθίνες, 7 ρηχές λιμνοθάλασσες καθώς και 16 μικρές λίμνες γλυκού νερού.