ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

νομος πελλας
Ο Μεγάλος Καταρράκτης της Έδεσσας – Πηγή Wikipedia user : EntaXoyas

Ο Νομός Πέλλας διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Έδεσσα.

Στα δυτικά συνορεύει με τη Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και στα νοτιοανατολικά συνορεύει με τη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.  Στα νότια συνορεύει με τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Κοζάνης. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Αλμωπίας με έδρα την Αριδαία.

Δήμος Έδεσσας με έδρα την Έδεσσα.

Δήμος Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά.

Δήμος Σκύδρας με έδρα τη Σκύδρα.

 

ΝΟΜΟΣ_ΠΕΛΛΑΣ_ΧΑΡΤΗΣ
Πηγή : Google Maps

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

  • Λουτρά Πόζαρ: βρίσκονται 13 χλμ. από την Αριδαία του δήμου Αλμωπίας και είναι ένα μέρος με πλούσια φυσική ομορφιά.
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: βρίσκεται στην είσδο της Αριδαίας και ο επισκέπτης πορεί να θαυμάσει απολιθώματα που έχουν βρεθεί στην Αλμωπία και δε άλλες περιοχές.
  • Καταρράκτες Έδεσσας: βρίσκονται στη περιοχή Καραολή στο κέντρο της Έδεσσας και είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια. Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών αποτελεί πόλο έλξης γαι πολλούς επισκέπτες και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν: βρίσκεται στην Έδεσσα και είναι από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, προσελκύωντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
  • Πύργος του Ρολογιού: βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών και χτίστηκε από τον Σερίφ Αχμέτ για να τιμήσει τους γονείς του και το Ισλάμ.
  • Πολεμικό Μουσείο Γιαννιτσών: βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει διάφορα εκθέματα πολέμου τα οποία βρίσκονται στην συλλογή του μουσείου.
  • Παραδοσιακός Oικισμός Βαρόσι: ο οικισμός αυτό αποτελεί το Μεγάλο Παράθυρο της΄Εδεσσας. Όταν κάποιος ανοίξει το παράθυρο από οποιοδήποτε σπίτι η θέα στο κάμπο και στον ουρανό είναι μαγευτική. Ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια των αρχαίων τειχών και της ακρόπολης.
  • Βυζαντινή Γέφυρα Κιουπρί: βρίσκεται στην Έδεσσα και θεωρείται ότι από εκεί περνούσε η αρχαία Εγνατία οδός που συνέδεε την Κωσταντινούπολη με τα παράλια της Αδριατικής θάλασσας.