ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

νομος ροδοπης
Κομοτηνή – Attribution Wikipedia user : GregoryGr (Γρηγόρης Σεμπελίδης)

Ο Νομός Ροδόπης υπάγεται διοικητικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ γεωγραφικά ανήκει στη Θράκη. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κομοτηνή.

Στα Βόρεια συνορεύει με την Βουλγαρία, με την οροσειρά της Ροδόπης ως φυσικό σύνορο και στα δυτικά με το Νομό Ξάνθης. Στα ανατολικά συνορεύει με το Νομό Έβρου ενώ στα νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος.  Ο Νομός Ροδόπης παρουσιάζει μια φυσική πολυπροσωπία αφού αποτελείται από ορεινές εκτάσεις, απέραντες πεδιάδες, όμορφες παραλίες και αποτελεί ιδανικό προορισμό για εξορμήσεις κοντά στη φύση. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Αρριανών με έδρα τα Φιλλυρά.

Δήμος Ιάσμου με έδρα τον Ίασμο.

Δήμος Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή.

Δήμος Μαρωνείας – Σαπών με έδρα τις Σάπες.

νομος ροδοπης χαρτης
Νομός Ροδόπης – Πηγή : Google Maps

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • Η αρχαία πόλη Αναστασιούπολις – Περιθεώριον: βρίσκεται Νοτιοαντολικά του χωριού Αμαξάδες στο Νομό Ροδόπης. Σώζονται ερείπια οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Αναστασιούπολης (5ος – 9ος αιώνας) και του Περιθεωρίου (9ος αιώνας και έπειτα).
  • Το Ιμαρέτ Κομοτηνής: είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης και βρίσκεται δυτικά της Κομοτηνής. Χτίστηκε από τον Οθωμανό κατακτητή Γαζή Αχμέτ Εβρενό και σχετίζεται με την επέκταση και επικράτηση των Οθωμανών στην περιοχή.
  • Το όρος Παπίκιο: είναι ένα κυρίως δασώδες βουνό, κατά τόπους γυμνό στα Βουλγαρικά σύνορα, στο Νομό Ροδόπης. Αποτελεί το ανατολικότερο όρος της κεντρικής Ροδόπης. Τον ενδέκατο και δωδέκατο αιώνα υπήρξε σημαντικό μοναστικό κέντρο της Θράκης. Για να το επισκεφτεί κανείς υπάρχουν δασικοί δρόμοι που ξεκινούν από τα χωριά Σώστης, Πολύανθος, Ληνός, Θάμνα και Μίσχος.
  •  Το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας: σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την Κομοτηνή βρίσκεται το Περιαστικό Δάσος της Νυμφαίας. Αποτελεί ιδανικό τόπο για περίπατο, άθληση ή ξεκούραση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κιόσκια, τραπεζάκια και παγκάκια. Υπάρχουν επίσης πλακόστρωτα μονοπάτια και γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Στο τέλος του δάσους υπάρχει το Τουριστικό Περίπτερο της πόλης στο οποίο υπάρχει εστιατόριο, καφετερία, σνακ-μπαρ και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
  • Η αρχαία Μαρώνεια: βρίσκεται στους πρόποδες του Ισμάρου. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα και ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος. Μπορείτε να την εξερευνήσετε ξεκινώντας από το σπήλαιο του Πολύφημου και το σπήλαιο της Στρύμης.
  •  Τα Θρακικά μετέωρα: είναι μια βραχώδης περιοχή φυσικού κάλλους, πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, βόρεια του Ιάσμου στην ορεινή Ροδόπη κοντά στα σύνορα με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω ενός δύσβατου χωματόδρομου ο οποίος ξεκινά ανατολικά του Ιάσμου. Στον οικισμό Πολύαρνο έχει δημιουργηθεί ορεινό καταφύγιο.

Δείτε επίσης : Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής , Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής , Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής , Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο στην Κομοτηνή.