ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

νομος θεσσαλονικης
Ο Λευκός Πύργος

Ο Νομός Θεσσαλονίκης διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού είναι η Θεσσαλονίκη.

Στα νοτιοδυτικά συνορεύει με τον νομό Ημαθίας ενώ στα βόρεια με τον νομό Κιλκίς. Στα δυτικά συνορεύει με τον νομό Πέλλας, στα νότια με τον νομό Χαλκιδικής και στα ανατολικά με τον νομό Σερρών.

νομος θεσσαλονικες
Νομός Θεσσαλονίκης – Πηγή : Google Maps

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 • Λευκός Πύργος: βρίσκεται στη Παλαιά παραλία Θεσσαλονίκης και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα που αφορούν την ιστορία της πόλης από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας.
 • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: βρίσκεται στη Λεωφόρος Στρατού 2 στη Θεσσαλονίκη. Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα της μόνιμης έκθεσης που αφορούν πτυχές του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού καθώς επίσης και περιοδικές εκθέσεις.
 • Φράγμα Θέρμης: η πιο κατάλληλη εποχή για να το επισκεφτεί κανείς είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η περιοχή προσφέρεται για διάφορες δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδηλασία και πικ νικ. 
 • Ροτόντα: βρίσκεται στη Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Κτίστηκε περίπου το 306 μ.Χ. και λέγεται ότι ήταν ναός του Δία ή του Κάβειρου.
 • Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη: η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται 12 μόλις χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη ενώ η λίμνη Βόλβη απέχει 39 χιλιόμετρα. Είναι υγρότοποι διεθνούς σημασίας αφού περιλαμβάνουν το παραλίμνιο Δάσος της Απολλωνίας, τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε τα Πλατάνια Σχολαρίου και Απολλωνίας, το Αισθητικό Δάσος της Ρεντίνας και τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης.
 • Επταπύργιο: υπήρξε η Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και έχει υπέροχη θέα ολόκληρης της πόλης.
 • Άγιος Δημήτριος: βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου 97 και είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ναός, κατά τον 5ο αιώνα υπήρχε το στάδιο όπου γίνονταν μονομαχίες.
 • Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας.
 • Σέιχ Σου: δάσος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. Αποτελεί χώρο αναψυχής για τους κατοίκους.
 • Ρολόι Νεάπολης: βρίσκεται στη Νεάπολη.
 • Κέντρο Διαδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας: βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης και στο μουσείο υπάρχουν οι μόνιμες εκθέσεις για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Επίσης υπάρχει το Τεχνοπάρκο όπου είναι ένας χώρος δράσης και η έκθεση για την Τεχνολογία Μεταφορών.

 

Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

 • Δήμος

  Έδρα

  Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

  Αμπελόκηποι

  Δήμος Θεσσαλονίκης

  Θεσσαλονίκη

  Δήμος Καλαμαριάς

  Καλαμαριά

  Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

  Εύοσμος

  Δήμος Νεάπολης – Συκεών

  Συκιές

  Δήμος Παύλου Μελά

  Σταυρούπολη

  Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

  Πανόραμα

  Δήμος Βόλβης

  Σταυρός

  Δήμος Δέλτα

  Σίνδος

  Δήμος Θερμαϊκού

  Περαία

  Δήμος Θέρμης

  Θέρμη

  Δήμος Λαγκαδά

  Λαγκαδάς

  Δήμος Χαλκηδόνος

  Κουφάλια

  Δήμος Ωραιοκάστρου

  Ωραιόκαστρο