ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

νομος τρικαλων

Ο Νομός Τρικάλων αποτελεί μία από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας. Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Τρίκαλα.

Τοσο γεωγραφικά όσο και διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα βόρεια συνορεύει με τον νομό Γρεβενών, στα ανατολικά με τον νομό Λάρισας, στα νότια με τον νομό Καρδίτσας και στα δυτικά με τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων.  Ο νομός προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτων τόσο τους θερινούς μήνες αλλά κυρίως τους χειμερινούς. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων που προέβλεπε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Καλαμπάκας με έδρα τη Καλαμπάκα.

Δήμος Πύλης με έδρα την Πύλη.

Δήμος Τρικαίων με έδρα τα Τρίκαλα.

Δήμος Φαρκαδόνα με έδρα τη Φαρκαδόνα.

 

χαρτης νομου τρικαλων
Νομός Τρικάλων – Πηγή : Google Maps

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

  • Μετέωρα: είναι από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου και μετά το Άγιο όρος αποτελεί το πιο αξιόλογο μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα.
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μουσείο Μανιταριών: βρίσκεται στην οδό Πίνδου 20 στη Καλαμπάκα και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή πτηνών, θηλαστικών και μανιταριών, ενώ είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα.
  • Πέτρινο τοξωτό γεφύρι: βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. έξω από την Πύλη πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό.
  • Βυζαντινός ναός Πόρτα Παναγιά : βρίσκεται στον οικισμό Πόρτα απέναντι από την Πύλη και το σημαντικότερο στον ναό αυτό είναι ότι οι ολόσωμες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού βρίσκονται τοποθετημένες στην κύρια πύλη του ναού, αντίθετα προς την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.
  • Κεντρική Γέφυρα Ληθαίου: η μεταλλική αυτή γέφυρα βρίσκεται στην πόλη των Τρικάλων και ενώνει τη κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να μαγευτεί από την υπέροχη θέα του Ληθαίου ποταμού με τις καταπράσινες όχθες.
  • Φρούριο Τρικάλων: το μεσαιωνικό αυτό φρούριο με το ρολόι δεσπόζει στα βόρεια της πόλης πάνω από την παλιά πόλη Βαρούσι. Αξίζει να το επισκεφθείτε κατηφορίζοντας τον λόφο για να βρεθείτε και να περπατήσετε στα λιθόστρωτα στενά της παλιάς πόλης.
  • Το Πέτρινο Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς: βρίσκεται στην Παλαιοκαρυά Τρικάλων κάνοντας την διαδρομή από την Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα και ακολουθόντας τις ταμπέλες για Παλαιοκαρυά. Είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων με ένα υπέροχο και επιβλητικό καταρράκτη 12 μέτρων. Η θέα και το τοπίο θα σας μαγέψει.
  • Κύρια πλατεία Φαρκαδώνας: βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκεί διαδραματίζονται πολλά δρώμενα της πόλης. Επίσης στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται και ο ναός των Αγίων Αποστόλων.